První celoplošný DAB+ multiplex by potřeboval pro kompletní pokrytí Německa 200 vysílačů

2. listopad 2020

V Německu by mělo fungovat celkem 160 DAB+ vysílačů pro první celoplošnou síť. V plánu je například rozšíření na bavorskou kótu Dillberg, která je zachytitelná i na území Čech. Přesný termín zatím není stanoven.

Rozhlasová rodina Deutschlandradio vyčíslila, že pro kompletní pokrytí Německa signálem první celoplošné DAB+ sítě by byly zapotřebí dvě stovky vysílačů. Informoval o tom portál Teltarif.de s odvoláním na zprávu určenou Komisi pro stanovení finančních potřeb vysílatelů (KEF). Podle zprávy, která byla doručena parlamentu ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, by měla mít první celoplošná síť v konečné fázi „pouze“ 160 přenosových systémů, tedy o rovné čtyři desítky méně. Hlavním problém pro řadu lokalit tak bude nadále příjem uvnitř budov.

Na rozšíření pokrytí signálem multiplexu DR Deutschland se mohou těšit majitelé DAB+ přijímačů v Sasku-Anhaltsku (vysílač Schneidlingen), Durynsku (region Erfurt), Severním Porýní-Vestfálsku (vysílače Hürtgenwald a Münsterland) nebo Bavorsku, kde je tento krok plánován na vysílači Dillberg, který bude sloužit zejména pokrytí dálnic A3 a A9. Stejná kóta je zachytitelná i na území Čech v případě kanálů 8C pro multiplex Mittelfranken a 10C síť Nuernberg. V Bavorsku je dále plánováno zlepšení pokrytí ve Středních Frankách.

autor: lukpo
Spustit audio

Související