První německý celoplošný DAB+ multiplex dokončil plánovanou výstavbu pro rok 2023

17. říjen 2023

Telekomunikační operátor Media Broadcast již v následujících dvou měsících nepočítá s výstavbou žádného s DAB+ vysílačů prvního německého celoplošného multiplexu. Tato operace byla dokončna 11. října spuštěním čtyř nových lokalit. Žádná z nich ovšem za standardních podmínek nebude zasahovat oblast Čech. Nové vysílače jsou v Porýní-Falci, Bádensku-Württembersku a Sársku.

Čtěte také

S dokončením plánu rozšíření pro rok 2023 nyní síť vysílačů zahrnuje celkem 165 lokalit, což znamená, že počet obyvatel, kteří mohou přijímat 13 programů s teleskopickou anténou, se zvýší na zhruba 75,4 milionu, a to odpovídá téměř 91 procent populace. Plošné pokrytí pro mobilní příjem se zvyšuje na více než 97 procent, pokrytí dálnic je již přes 99 procent a odpovídá tedy téměř plnému pokrytí. V této síti jsou šířeny například SUNSHINE LIVE nebo Schwarzwaldradio.

„Význam DAB+ jako distribučního kanálu neustále roste. Jsme proto rádi, že se nám v roce 2023 podařilo prosadit rozšíření sítě prvního celoplošného DAB+ multiplexu a realizovat další lokality. Jsme hrdí na to, že první celostátní síť digitálního rozhlasového vysílání nyní dosahuje více než 90 procent populace pro indoor příjem. Dosáhli jsme milníku, ale neusneme na vavřínech,“ uvedla Francie Petrick, výkonná ředitelka telekomunikační firmy Media Broadcast.

autor: lukpo
Spustit audio

Související