Rádio Dálnice přerušilo satelitní distribuci

8. prosinec 2021

Dopravní rozhlasová stanice Rádio Dálnice přerušila v uplynulých dnech vysílání prostřednictvím satelitu, konkrétně na družici Intelsat 10-02. Po přepnutí na daný program se zde objevuje pouze hláška, že tzv. Service ID bylo odpojeno. Fyzicky je zde pozice rádia ještě aktivní.

Rádio Dálnice využívalo v minulosti satelitní šíření pro distribuci svého signálu na některé vysílače. Odpojení signálu na družici Intelsat 10-02 ukazuje na to, že provozovatel stanice, společnost Route Radio, respektive její technici, již dokáže řešit přivedení signálu na jednotlivé FM kóty jiným způsobem. Někteří vysílatelé takové vysílání nahradí kvalitní internetovou konektivitou. Rádio Dálnice vysílá mj. i v DVB-T2 multiplexu 24 a na internetu.

„Otcem projektu“ dopravního rádia je dnes již zesnulý ostravský podnikatel Radim Pařízek. Jeho cílem bylo nabídnout řidičům unikátní servis díky zapojení řady subjektů, které se měly na tomto projektu podílet. Rádio Dálnice také vysílalo dopravní hlášení v angličtině a počítalo s dalšími jazyky. Do budoucna není vyloučeno šíření tohoto programu ani na platformě DAB+. Zájem o tuto technologii má právě operátor multiplexu 24, firma Digital Broadcasting.

autor: lukpo
Spustit audio

Související