Rádio Energic s technickou novinkou v multiplexu TELEKO DAB

18. prosinec 2023

Příbramská společnost Teleko digital šíří svůj prozatím poslední přírustek ve vlastním rozhlasovém multiplexu, stanici Energic, nově ve stereo režimu. Jak upozornil portál Digitální rádio jeden z jeho čtenářů, doposud byl tento program k dispozici v monu. Rádio Energic si mohli posluchači naladit poprvé 25. září.

Čtěte také

„Pustil jsem si rádio Energic a slyším stereo,“ informoval 1. prosince na sociální síti Facebook ve skupině Digitální rádio DAB+ čtenář našeho portálu Jan Šimon. Novinku následně potvrdili i další posluchači stanice. Portál Digitální rádio promítnul tuto změnu i do své online databáze, která je průběžně aktualizována. Operátor Teleko digital používá ve svém multiplexu u všech stanic kódování zvuku AAC-LC, dostupné programy jsou k dispozici ve stereo režimu.

„FM rádia hrají již od počátků 90. let ve stereo kvalitě, tak proč by nová technologie jako DAB+ měla hrát mono?“ ptá se Šimon a dodává: „To by byl krok zpět a ten kdo si koupí kvalitní hifi sestavu s DAB+ příjmem by asi plakal, kdyby to hrálo pouze mono a rázem by DAB zabil.“ Operátor Teleko digital v současné době šíří ve svém rozhlasovém multiplexu sedm stanic, kromě Energicu jsou to ZUN, Rádio Proglas, Rádio 7, DAB Plus TOP40 a dva regionální programy ČRo.

autor: lukpo
Spustit audio

Související