Startuje Radio Energic, do svého DAB+ multiplexu ho zařadí operátor Teleko

25. září 2023

Na pondělí 25. září oznámila svůj start nová, čistě digitální rozhlasová stanice Radio Energic. Ve stejnou dobu ji do svého multiplexu TELEKO DAB zařadí i tato příbramská společnost. Kromě digitálního vysílání DAB+ má být program k dispozici také online. Vysílání pro mladé posluchače se inspiruje některými hitovými stanicemi například v Německu nebo Rakousku.

Čtěte také

Radio Energic bude možné naladit ze všech dvanácti DAB+ vysílačů, které jsou k dispozici v různých koutech České republiky. Jde konkrétně o Prahu, Příbram, Trutnov, Hradec Králové, Liberec, Ústí nad Labem, Frýdek-Místek, Jihlavu, Brno, Benešov, Olomouc a Zlín. Pro lepší představu si mohou naši čtenáři prohlédnout mapu s pokrytím sítě TELEKO DAB. Podklady, které zveřejnil na Facebooku provozovatel stanice, jsou spíše orientační. Velmi optimistické je oproti realitě například pokrytí Ostravska.

Pokrytí DAB+ multiplexu firmy Teleko

Je třeba si uvědomit, že multiplex TELEKO DAB provozuje v tuto chvíli celou svou síť pouze na bázi takzvaných individuálních oprávnění pro jednotlivé vysílače. Ty tak mají omezené pokrytí díky maximálnímu výkonu 1 kW. Operátor Teleko digital by si měl do budoucna v tomto směru polepšit díky řádným kmitočtovým přídělům, které získá od Českého telekomunikačního úřadu v následujících měsících. V multiplexu TELEKO DAB jsou k dispozici také stanice ČRo Sever, ČRo Hradec Králové, Rádio Proglas, DAB plus Top 40, ZUN a Rádio 7.

autor: lukpo
Spustit audio

Související