Rádio Impuls, Český Impuls a Rockzone mají doplnit v DAB+ další nové stanice, kolik jich bude, ukáže čas

13. červen 2024

Společnost Londa chce vedle svých stávajících stanic Rádio Impuls, Český Impuls (držitelem licence firma LIN) a Rockzone 105,9 provozovat na platformě DAB+ další rozhlasové programy. Na čtvrteční konferenci Digimedia 2024 to uvedl předseda Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV) Jiří Hrabák, který je zároveň generálním ředitelem Rádia Impuls.

Čtěte také

Hrabák potvrdil, že do DAB+ půjdou Londa a LIN v případě rozhlasových stanic s Rádiem Impuls, Českým Impulsem a RockZone 105,9. Co se týká dalších stanic a zaměření, bude záležet, na jakých podmínkách se firmy domluví s operátorem nebo operátory, kteří je budou šířit a také oborovými organizacemi, jako je například OSA. „Zatím nejsme tak daleko, abychom mohli být konkrétní,“ prohlásil šéf Rádia Impuls s tím, že nakonec nemusí zůstat jen u jedné stanice.

„Nespustíme ji v horizontu jednoho, ale dvou let. Nemusí jít pouze o jednu, dvě, ale klidně i tři rozhlasové stanice,“ přiblížil Jiří Hrabák na dotaz portálu Digitální rádio. Ten chce pro všechny své stanice zajistit celoplošný zásah. Co se týká cen za distribuci signálu, konkrétní být nechtěl. „O cenách za šíření příliš nemluvíme, ale snažíme se je získat co nejlepší. Proto ani s jednotlivými členy APSV toto neřešíme,“ konstoval Hrabák v posledním bloku konference Digimedia 2024, který se z původně plánované půl druhé hodiny protáhl nakonec ještě o další hodinu.

Čtěte také

Rozhlasoví posluchači budou mít podle Jiřího Hrabáka v následujících letech na výběr ze tří způsobů distribuce signálu, mezi kterými budou moci vybírat – analogovou v FM pásmu, digitální v DAB+ nebo online vysílání. O tom, které z nich přežijí a které zaniknou, ukáže čas, respektive rozhodne trh. „Jakékoliv odhady jsou věštěním z křišťálové koule,“ prohlásil předseda APSV a zároveň šéf jednoho z nejposlouchanějších rádií v Česku, celoplošného Impulsu. Karel Zýka, šéf techniky Českého rozhlasu dodal, že každá technologie má svou životnost a žádná zde nebude napořád. Stejný osud předpověděl v budoucnu i šíření 5G Broadcast, které nahradí novější verze.

autor: lukpo
Spustit audio

Související