Evropa 2, Rádio Blaník a Impuls se vrátily v DAB+ na vysílač Žižkov, multiplex ČRa obnovil provoz

12. červen 2024

České Radiokomunikace obnovily ve středu provoz své rozhlasové sítě pro komerční rádia z vysílače Praha – Žižkov. Nejde však prozatím o multiplex CDG, byť tento operátor je držitelem přídělu od ČTÚ, ale původní síť ČRa DAB+. Běžný posluchač by tak v praxi vůbec tuto změnu neměl zaznamenat, protože jde o kopii původního vysílání na kanálu 7A. Vysílač funguje opět bez identifikace TII kódu.

Čtěte také

Žižkovský vysílač po noční výluce, která proběhla z úterý na středu, obnovil šíření komerčních rádií v DAB+. Změnu po technické stránce zaznamenají pouze nadšenci technologie, protože v praxi de facto nedošlo k žádné změně. Původní kanál 7A, který fungoval v Praze do konce května, nahradil nový kmitočtový blok 6B. Obsah multiplexu, jeho identifikace (včetně Service ID) a výkon se však letos měnit nebude. Pokrytí komerčních stanic se vratilo do podoby před 1. červnem.

V období od 1. do 11. června bylo pokrytí sítě ČRa DAB+ na území Prahy omezené, protože její signál šířil pouze vysílač Strahov na kanálu 10D. Ten i nadále funguje beze změny a operátor ho chce podle oficiálně medializovaných informací do budoucna využít pro případné testy, ale jejich podobu zatím nespecifikoval. V prosinci chtějí ČRA spustit vysílání na kanálu 6B v Plzni a zároveň vypnout původní kanál 6D. Tomuto kroku bude ještě předcházet 30. listopadu vypnutí pilotní sítě ČRa DAB+ v Ostravě.

autor: lukpo
Spustit audio

Související