Country Rádio, Český Impuls a Dechovka. Tuzemské komerční stanice pokračují ve vysílání na středních vlnách

14. únor 2022

Zatímco Český rozhlas úspěšně vypnul analogové vysílání v AM pásmech ke konci loňského roku, tři tuzemská komerční rádia v něm nadále pokračují. Podle vyjádření jejich zástupců pro portál Digitální rádio to bude platit ještě minimální další dva až tři roky, tedy do doby, do které jim potřebná oprávnění platí.

Čtěte také

Martin Hroch, generální ředitel, Radio United Broadcasting (Country Rádio) 

Country Radio vysílá na střední vlně 1062 kHz ze stanoviště Zbraslav a pokrývá AM signálem především velmi členitý reliéf krajiny středních Čech, včetně pro nás důležitých rekreačních regionů Posázaví, vodní nádrže Slapy a v okolí Berounky. O ukončení vysílání do konce platnosti licence (25. 10. 2025) neuvažujeme. 

Podle dříve provedených anket nás na AM ladí odhadem 40 tisíc posluchačů týdně a podle dotazování právě především v místech svých rekreačních chat a chalup.

Ludvík Pospíšil, vedoucí projektu rádia Český Impuls 

V současné době je pro rádio Český Impuls prioritou šířit signál rádia zároveň na různých platformách, vedle středních vln jde o možnost poslechu na televizoru a o poslech na chytrém telefonu. Celoplošné vysílání v DVB-T2 jsme zahájili v loňském roce. Zda budou střední vlny perspektivní, ukáže čas. Vysílání plánujeme zachovat minimálně dva až tři roky. 

Naším současným cílem je udržet vysílání rádia Český Impuls na středních vlnách ve stávajícím rozsahu. Kolik posluchačů zůstává věrno středním vlnám, je zatím otázkou. Podle ohlasů od našich posluchačů ale víme, že podstatná část z nich poslouchá rádio Český Impuls právě na středních vlnách.

Čtěte také

Roman Culek, spolumajitel Rádia Dechovka

Střední vlny jsou pro nás jednoznačně i do budoucna perspektivní platformou. Po odchodu ČRo ze středních vln zaznamenáváme příliv nových posluchačů, protože byli nuceni „pootočit knoflíkem“.  Naopak zvažujeme výstavbu dalších vysílačů. Provozní náklady Rádia Dechovka na AM jsou minimální, protože si vysílací střediska provozujeme sami a všechny vysílače si vyrábíme rovněž sami. 

Kolik posluchačů nás teď poslouchá na střední vlně, nevím. Nemohu odhadovat. Bylo by to věštění z křišťálové koule.

autor: lukpo
Spustit audio

Související