Radio Potsdam v DAB+ multiplexu pro Berlín a Braniborsko na kanálu 12D

22. listopad 2022

Majitelé DAB+ přijímačů, kteří se nacházejí v dosahu berlínské a braniborské rozhlasové sítě na kanálu 12D, mohli od listopadu zaznamenat další programovou změnu. Nově je v tomto multiplexu k dispozici i Radio Potsdam. Stanice je tak nyní snáze dostupná i na území Čech, kam právě zasahuje signál kanálu 12D a nedochází ke kolizi se sítí ČRo DAB+.

Jak upozornil portál SatelliFax, Radio Potsdam bylo doposud šířeno v multiplexu na kanálu 7B, jehož dosah ovšem omezuje skutečnost, že je šířeno pouze z jediného DAB+ vysílače, kterým je Berlín – Alexanderplatz a navíc je použita horizontální polarizace. Rozšíření do sítě Berlin/BRBG K12D se dostupnost stanice mění z jednoho na pět lokalit včetně kóty Calau, která je snadno zachytitelná na řadě míst Čech, mj. v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Radio Potsdam je možné kromě DAB+ zachytit také na dvou analogových kmitočtech v pásmu FM – pro Potsdam a okolí na 89,2, případně 87,6. Dalšími distribučními kanály jsou také vybraní kabeloví operátoři a pochopitelně i online vysílání na webu, případně v mobilních aplikacích TuneIn nebo Radioplayer.de. Rozhlasové stanici je v multiplexu na kanálu 12D vyhrazen datový tok 72 kbps s kódováním HE-AAC, verze 1.

autor: lukpo
Spustit audio

Související