Radio Potsdam zvažuje přechod do braniborského DAB+ multiplexu, který pokrývá i Čechy

21. březen 2022

Komerční rozhlasová stanice Radio Potsdam zvažuje přechod z berlínského DAB+ multiplexu na kanálu 7B do sítě na kanálu 12D. Hlavním důvodem má být lepší pokrytí Postupimi, kterou umožňuje druhá programová nabídka. Díky tomuto multiplexu by pak bylo možné stanici zachytit i na omezeném území naší republiky.

Mediální regulátor mabb pro Berlín a Braniborsko podle portálu Satellifax zkoumá možnosti, které by přechod do nového programového balíku umožnily. Důvod je zcela zřejmý, zatímco multiplex Berlin/BRBG 7B funguje pouze z vysílače Berlin – Alexanderplatz, v případě druhé sítě jde o rovných pět lokalit. Mezi nimi je také kóta Cottbus – Calau, která zasahuje svým signálem i část severních, západních a středních Čech na kanálu 12D.

Rozhlasová síť Berlin/BRBG K12D obsahuje v současné době třináct rozhlasových programů a v blízké době by se zde měly objevit další tři nové stanice. Posledním přírůstkem do tohoto balíku je Radio BHeins, o němž už byla na webu Digitální rádio před několika dny řeč. Mediální regulátor mabb nyní zkoumá, který vysílatel by byl případně ochotný přesídlit do výhradně berlínské sítě na kanálu 7B a tím svou předchozí kapacitu uvolnil.

autor: lukpo
Spustit audio

Související