Radio Wave spouští nový podcastový seriál Rozchod s Denisou Barešovou a Janem Nedbalem

17. březen 2022

Radio Wave zveřejňuje nový podcastový seriál Rozchod. V šesti epizodách se posluchači ponoří do příběhu Denisy a Honzy, kteří společně pátrají po tom, proč se po deseti letech vydali každý vlastní cestou. Rozchod je čtvrtou hranou sérií Radia Wave. Navazuje na úspěšné podcastové seriály Neklid nebo Zkouškový.

Čtěte také

„Rozchod je prvním ze dvou zásadních hraných podcastových seriálů letošního roku. Navazuje na seriál Neklid, který od loňského podzimu zaznamenal více než 170 tisíc stažení,“ říká Barbora Šichanová, vedoucí programu pověřená vedením stanice Radia Wave. „Rozchod je intimní portrét vztahu a jeho rozpadu očima dvou hlavních aktérů, kteří celé dění zpětně reflektují. Mají tak jedinečnou příležitost, a posluchači s nimi, pátrat po tom, kde se stala chyba a jak selektivní může být paměť,“ dodává Šichanová

Rozchod není nikdy snadný, zvlášť když pár spolu stráví deset let. Své o tom vědí i třicátníci Denisa a Honza. Denisa proto svého ex zve do nahrávacího studia, aby s ním natočila rozhovor a konečně si s odstupem času otevřeně promluvili. Skrze audionahrávky, které Denisa pořizovala v průběhu celého vztahu, se noří do ne vždy příjemných vzpomínek a společně zjišťují, kde se stala chyba a proč jim to nevyšlo.

Ačkoliv se může zdát, že jsou Denisa a Honza úplně jiní, podobají se jeden druhému víc, než si dokáží připustit. Lze jen tak škrtnout deset let společného života a posunout se dál?

Čtěte také

Denisa je umělkyně z AVU, která vytváří zvukové instalace ze všeho, co nahraje, ať už to jsou zvuky moře, králíků nebo lidského těla. Dokumentuje ale hlavně Honzu a vztah s ním, což ho mnohdy pěkně štve. Svou tvorbou se chce živit, ale prosadit se v uměleckém světě je pro ni těžké. Honza je na první pohled úplně jiný než Denisa.

Ona a rodina jsou pro něj na prvním místě. I proto se staví do role toho, kdo vydělává peníze, což ho občas frustruje. Vadí mu, jakým způsobem ho Denisa ve svých instalacích vykresluje. Celkově moc nerozumí její umělecké bublině, která je tak vzdálená korporátnímu uvažování, ve kterém se pohybuje on.

Hlavní postavy ztvárnili talentovaní mladí herci Denisa Barešová a Jan Nedbal, kteří se společně s režisérem a autorem hudby Šimonem Holým podíleli i na vzniku scénáře. O zvuk a zvukový design se postaral Luka Šuto. Dramaturgie Kateřina Rathouská a Josef Kokta.

Čtěte také

„Rozchod je moje srdcová záležitost a mám velkou radost, že jsem na něm mohl spolupracovat právě s Denisou Barešovou a Honzou Nedbalem. Fascinuje mě způsob, jakým oba dosáhli naprosté autenticity v zobrazení jednoho páru, který spolu prožije deset let radosti, smutku, lásky i zklamání. V šesti dílech slyšíme jejich hlasy, těla, prostředí i pocity, a to z velké části právě díky jejich skvělému uchopení této látky,” říká Šimon Holý, který autorsky stál i za úspěšnými dvěma sezónami seriálu Zkouškový.

Seriál Rozchod si můžete poslechnout na webu www.wave.cz/rozchod, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

autor: Daniel Sommer
Spustit audio

Související