Rakousko bilancuje čtyři roky celoplošného DAB+

8. červen 2023

Celoplošná rozhlasová síť DAB+ Austria oslavila začátkem května čtyři roky od svého startu. Multiplex, který má významný přesah i na české území, nabídl pestrou programovou nabídku stanic, veřejnoprávní okruhy ORF v něm však chybí. Obliba DAB+ v Rakousku ovšem dlouhodobě roste. Alespoň jeden přijímač schopný přijímat tuto technologii má 30 % domácností.

Čtěte také

18 % celkové populace neboli 960 tisíc Rakušanů využívá digitální rádio DAB+ alespoň několikrát za měsíc, několikrát týdně nebo téměř každý den. To jsou hlavní výsledky studie „DAB+ Digitalradio Austria 2023“, kterou 2. května 2023 zveřejnilo mediální oddělení RTR, tamní obdoby Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

„Skutečnost, že 30 % rakouských domácností již má alespoň jeden DAB+ přijímač, znamená oproti předchozímu roku skok o pět procentních bodů,“ uvedl při této příležitosti Wolfgang Struber, výkonný ředitel RTR Medien. „Povědomí 54 % o DAB+ v oblasti pokrytí celorepublikové nabídky představuje dokonce nárůst o sedm procentních bodů během jednoho roku,“ doplnil Struber, který dává do paralely 70 let analogového FM rádia vs pouhých pět let digitálního vysílání DAB+ v Rakousku.

Čtěte také

Studii, která má zjišťovat povědomí a dosah digitální rozhlasové služby dostupné ve Vídni od roku 2018 a celostátně od roku 2019, provedla společnost Ipsos Market Research. Institut pro výzkum trhu provedl v Rakousku od konce ledna do začátku března letošního roku průzkum na reprezentativním vzorku 2900 lidí. Na otázku o výhodách DAB+ aktivní posluchači DAB+ z řad účastníků studie nejčastěji zmiňovali lepší či nerušený příjem (23 %) nebo lepší kvalitu digitálního rádia (21 %).

autor: lukpo
Spustit audio

Související