Rakouský veřejnoprávní rozhlas ORF porušuje bojkotováním DAB+ zákon, říká lidová stížnost

11. květen 2023

Rakouský veřejnoprávní rozhlas ORF díky svému dominantnímu postavení na tamním trhu záměrně bojkotuje rozvoj digitálního rádia DAB+. Technologie se tak již několik let rozvíjí bez jeho účastí. V roce 2019 vznikla petice, kterou dostal na stůl mediální regulátor. Nyní vznikla lidová stížnost, která na webových stránkách vyzývá ORF k aktivitě. Podle autorů aktivity porušuje instituce zákon.

„Řada lidí vidí nepřítomnost veřejnoprávního vysílání v DAB+ v Rakousku jako nevýhodu, zejména ve srovnání s mnoha jinými evropskými zeměmi. Nyní se objevila veřejná stížnost, která má ORF přesvědčit, aby zpřístupnila své tři rozhlasové programy vysílané po celém Rakousku také na DAB+,“ informovala v pondělí organizace Digitalradio Österreich. Hlavním opěrným bodem lidové stížnosti, která putuje k rukám vedení ORF, mají být dvě pasáže ze zákona, který popisuje povinnosti vysílatele.

Stížnost, jejíž text je k dispozici na webu https://www.pbs-dabplus.at/, mimo jiné upozorňuje na to, že pro poplatníky nebude znamenat DAB+ žádné dodatečné náklady, naopak může ze strany ORF přinést další volně šířené programy. Posluchači by získali příjem signálu bez šumu a s vyšší zvukovou kvalitou. V současnosti je v Rakousku celostátně dostupných 16 rozhlasových programů a dalších 14 regionálních (Vídeň a okolí) . Další multiplex by zpřístupnil v DAB+ přibližně 16 dalších okruhů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související