Rakousko rozhodne začátkem října o provozovateli nového celoplošného multiplexu

10. srpen 2023

Nejen v České republice, ale také v sousedním Rakousku se na plno rozjela podpora digitálního rozhlasového vysílání DAB+ ze strany regulačních orgánů. Mediální úřad KommAustria vyhlásil koncem června výběrové řízení na operátora nové celoplošné sítě označované jako „multiplex 3“. Žádosti je třeba zasílat regulátorovi do 2. října.

Čtěte také

Kromě dalšího celoplošného multiplexu chce KommAustria připravit podmínky také pro start regionálních multiplexů, kde by mohlo vysílat až patnáct programů. Výjimku z této kategorie tvoří Vídeň, která už se vlastní DAB+ sítě dočkala před pěti lety, v roce 2018. V současné době vysílá v Rakousku celoplošná síť DAB+ Austria, která je v rakouské metropoli doplněna programovou nabídkou City MUX II Wien. Oba multiplexy mají omezený přesah i na území České republiky.

„Na pozadí omezeného rozsahu FM frekvencí dostupných v Rakousku je digitální rádio DAB+, které je šířeno v jiných kmitočtových rozsazích, vynikající příležitostí nabídnout obyvatelstvu slyšitelnější média a názorovou rozmanitost v současné kvalitě zvuku a příjmu,“ uvedl Michael Ogris, předseda mediálního úřadu KommAustria. Rakousko se tak vydává cestou digitální budoucnosti stejně jako Česká republika, která chystá pro komerční rádia dvě celoplošné sítě a řadu regionálních nabídek.

autor: lukpo
Spustit audio

Související