Rakouský deník se zamýšlí nad nesmyslností blokády DAB+ ze strany ORF v době nutných úspor

4. červenec 2023

Novinář Bernhard Baumgartner se v glose pro rakouský deník Wiener Zeitung dotýká nutných úsporných opatření veřejnoprávní instituce ORF, která dlouhodobě bojkotuje technologii DAB+. Je to přitom právě digitální rádio, které by mohlo ORF ušetřit nemalé prostředky za distribuci signálu. FM vysílače, které jsou v provozu po celých 24 hodin denně, jsou významným požíračem energie.

„ORF musí šetřit, požaduje vláda výměnou za zavedení spořícího odvodu domácností. V příštích letech by to mělo být 300 milionů eur,“ píše ve svém textu Baumgartner, který si však myslí, že nebyly využity všechny možnosti, jež má veřejnoprávní instituce k dispozici. Digitální rádio DAB+ by pro ORF bylo významným faktorem při možných úsporách. Ve srovnání s FM vysíláním by DAB+ vyžadoval pouze přibližně desetinovou energii.

Podle údajů datové žurnalistiky deníku Wiener Zeitung vyžadují vysílače ORF ročně okolo 38200 MWh elektřiny, což odpovídá částce necelých 11 milionů eur, v přepočtu přes 260 milionů korun. Důvod bojkotu DAB+ ze strany rakouského veřejnoprávního média je jasný – dominantní postavení na tamním mediálním trhu. „Proč ORF blokuje DAB+, je z pohledu soukromého sektoru pochopitelné, z makroekonomického je však sporné,“ uzavírá rakouský novinář.

autor: lukpo
Spustit audio

Související