Rakousko rozšiřuje testy svého nového celoplošného DAB+ multiplexu mimo Vídeň

16. duben 2024

Nejen v rakouské metropoli, ale také mimo území Vídně proběhly a stále probíhají testy druhého celoplošného multiplexu, který od 21. června nabídne posluchačům postupně dalších čtrnáct stanic ve standardu DAB+. Rozšíření na vysílač Linz – Lichtenberg potvrdil portálu Digitální rádio jeho čtenář Vít Markvart z Táborska.

Čtěte také

Markvart o novém záchytu informoval naší redakci v pondělí 15. dubna. V multiplexu s označením PTT ensemble se objevily dvě programové pozice – PRBS 1 a PRBS 2. Použitý kanál 8B odpovídá právě vysílači Linz – Lichtenberg, který bude novou síť šířit na kanálu 8B. Skutečnost, že se skutečně jedná o připravovaný druhý celoplošný multiplex, potvrzují právě testovací parametry, které jsou již od druhé poloviny března využívány přímo v rakouské metropoli.

Oficiální start druhého celoplošného multiplexu stanovený na 21. června bude pochopitelně znamenat dobré zprávy i pro zájemce z České republiky, kteří jsou v dosahu rakouských vysílačů. Stanice v multiplexu DAB+ Austria a metropolitní nabídce CityMux Wien II rozšíří další programy. Kromě toho budou spuštěny i regionální balíčky s dalšími jednotkami okruhů. Podle portálu ukwtv.de již testy proběhly začátkem dubna například na vysílači Sankt Pölten – Jauerling.

autor: lukpo
Spustit audio

Související