Druhý rakouský celoplošný DAB+ multiplex odstartuje 21. června, známé jsou i parametry

12. březen 2024

Rakousko se připravuje na další fázi zavádění digitálního rozhlasového vysílání. Mediální regulátor KommAustria v pondělí 11. března informoval, že druhá celoplošná síť provozovaná společností ORS bude spuštěna koncem června. Sám operátor pak potvrdil, že se tak stane jednadvacetého. Distribuovaná bude i z vysílačů nedaleko českých hranic.

Čtěte také

Zatímco první celoplošný multiplex pojmenovaný DAB+ Austria v současné době pokrývá přibližně 83 % rakouské populace, druhá síť se má hned na počátku dostat na hodnotu 79 %. Pokryty budou i tamní spolkové země, které signály ze svých vysílačů zastahují i české území. Půjde tedy o Horní a Dolní Rakousko, Salzbursko a Vídeň. Zprávy pro DAB+ jsou od našich jižních sousedů povzbudivé, třetina tamních domácností vlastní odpovídající přijímač.

„Metodu přenosu DAB+ lze také považovat za ekologicky pozitivní z hlediska spotřeby energie,“ uvedl Michael Ogris, předseda mediálního úřadu KommAustria. V nové rozhlasové síti má být šířeno dalších čtrnáct rozhlasových stanic, které portál Digitální rádio představí v samostatném textu, pravděpodobně tento týden ve čtvrtek 14. března. Spolu s celoplošnou síti bylo oznámeno i spuštění regionálních nabídek, o nichž budeme informovat ve středu 13. března.

Vysílače, které budou zachytitelné na českém území

  • Vídeň – Kahlenberg, kanál 5C; 11 kW
  • Vídeň – DC Tower, kanál 5C; 7 kW
  • Semmering - Sonnwendstein, kanál 5C; 5,6 kW
  • Sankt Pölten – Jauerling, kanál 5C; 5,6 kW
  • Linz – Lichtenberg, kanál 8B; 10 kW
  • Salzburg – Gaisberg, kanál 9A; 5,6 kW

Rozdělení jednotlivých kmitočtových bloků graficky

autor: lukpo
Spustit audio

Související