Rakousko vytyčilo další plány pro rozvoj digitálního rozhlasu DAB+

8. listopad 2023

V devítimilionovém Rakousku ladí digitální rádio DAB+ několikrát do měsíce až jeden milion posluchačů. V praxi to znamená, že téměř každý devátý obyvatel našich jižních sousedů již „přesedlal“ na tuto technologii. V tiskové zprávě o tom informovala organizace Digitalradio Österreich.

Čtěte také

První polovina letošního roku přinesla v Rakousku opět rostoucí zájem o digitální rozhlas. Podle údajů, které má k dispozici organizace Digitalradio Österreich již více než jeden milion Rakušanů, tedy přibližně každý devátý obyvatel, poslouchá rádio přes DAB+ několikrát měsíčně. Při této příležitosti členové uskupení opět vyzvali, aby došlo k zásadnímu navýšení fondu pro digitalizaci. V Rakousku zatím funguje celoplošná síť DAB+ Austria a metropolitní multiplex CityMUX Wien II.

Digitalradio Österreich upozorňuje, že kromě vylepšeného zvukového zážitku nabízí technologie posluchačům čistý příjem a rozmanitou škálu regionálních stanic. DAB+ tak podle organizace rozhodujícím způsobem přispívá k mediální a programové rozmanitosti v Rakousku. Na druhou stranu členové uskupení přiznávají, že síť DAB+ Austria je sice prezentována jako celoplošná, stále však existuje řada oblastí, kde není možné signál naladit. Proto je třeba navýšit fond digitalizace.

Čtěte také

Plány pro další expanzi digitálního rádia jsou jasné. Na příští rok je naplánováno spuštění druhé celoplošné sítě s označením MUX III, zejména je však třeba investovat prostředky právě do problematického pokrytí programové nabídky DAB+ Austria, k niž má aktuálně přístup 83 procent populace. „Síť má řadu regionálních mezer, které je třeba zaplnit,“ konstatuje Digitalradio Österreich. Za účelem dalšího rozvoje DAB+ byla nedávno schválena novelu zákona o soukromém vysílání, která umožní větší programovou rozmanitost na rozhlasovém trhu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související