Rakousko se připravuje na spuštění nových DAB+ multiplexů, povědomí o technologii roste

13. květen 2024

21. června odstartuje v sousedním Rakousku další celoplošná síť ve standardu DAB+, která pokryje 79 % tamní populace, a několik regionálních sítí. Aktuální průzkum společnosti Ipsos realizovaný na reprezentativním vzorku necelých tří tisíc obyvatel ukazuje, že povědomí o technologii roste a zvyšuje se i počet digitálních rádiích v domácnostech.

Čtěte také

Již popáté v řadě byla na jaře letošního roku realizována společností Ipsos komplexní studie o povědomí a používání DAB+ rádiaa v Rakousku. Tentokrát byla dotázána reprezentativní skupina téměř tří tisíc lidí ve věku od 15 do 70 let. Výsledky ukazují, že znalost technologie se v Rakousku neustále zvyšuje. Polovina Rakušanů již zná DAB+, a to spíše jako termín než jeho logo. Před pěti lety technologii znala jen čtvrtina populace. Nejčastěji lidé slyší o DAB+ z internetu nebo rádia.

23 % všech Rakušanů již poslouchalo rádio přes DAB+. Studie také zkoumala, jaké výhody lidé vidí v digitálním rádiu. Spontánní zmínky zahrnovaly lepší příjem, kvalitu zvuku, rozmanitost programů a obecně lepší kvalitu. Přibližně 26 % dotázaných ví, že vlastní rádio s podporou DAB+. Jedná se především o autorádia, následují přenosná a stacionární zařízení. Studie ilustruje neustálý nárůst povědomí o DAB+ v Rakousku. DAB+ se nejčastěji používá v autě (60 %) a doma (46 %).

autor: lukpo
Spustit audio

Související