Rakouský posluchač si naladil vysílání Radia Wave v Alpách nedaleko Salcburku díky multiplexu ČRo DAB+

29. březen 2022

Do Českého rozhlasu dorazil další důkaz, že jeho digitální vysílání se nezastaví na našich hranicích, ale přirozeně zasahuje i na území sousedních států. Jeden z rakouských posluchačů a majitelů DAB+ rádia reportoval příjem Radia Wave v pohoří Alpy, konkrétně v regionu Salzburg.

Posluchač Patrick, který se běžně nachází v jihorakouské obci Leibnitz kousek od slovinských hranic, reportoval příjem multiplexu ČRo DAB+ v alpském regionu, konkrétně v Salcbursku. „Jelikož mým koníčkem je poslech vzdálených rádií, velmi mě potěšilo, že jsem slyšel vaši stanici Český rozhlas - Radio Wave,“ konstatoval Patrick. Poslech byl realizován 11. března, přibližně v poledních hodinách, ve výšce 1800 metrů nad mořem.

Rakouský posluchač, který se věnuje dálkovému příjmu jako svému hobby, připojil jako důkaz příjmu i MP3 nahrávku. V prostředí digitálního vysílání ale pochopitelně toto audio neilustruje kvalitu příjmu, neb poslech DAB+ je možný ve stejné podobě do určité doby, a pak náhle skončí s rostoucí chybovostí. V případě příjmu multiplexu ČRo DAB+ na kanálu 12C v salcburském areálu Fageralm šlo pravděpodobně o vysílač České Budějovice – Kleť.

autor: lukpo
Spustit audio

Související