Rakušané dokončili v minulém týdnu opuštění pásma 700 MHz, DVB-T2 přelaďovaly i Jauerling a Kahlenberg

10. červen 2020

Přelaďování se týká dvou multiplexů placené služby simpliTV. Zajímavá je tak spíše samotná změna kanálů než jejich obsah. Volně vysílá v jedné z televizních sítí rakouská verze Radia Maria.

Rakouský telekomunikační operátor ORS dokončil v uplynulých dnech se svými DVB-T2 vysílači opuštění pásma 700 MHz. Dotknulo se to konkrétně spolkových zemí Vídeň, Dolní Rakousko a Burgenladsko. Vzhledem k tomu, že rakouské multiplexy fungují v kódovaném režimu, spíše než programová nabídka je zajímavé přeobsazení jednotlivých kanálů. Volně zde vysílá pouze křesťanské Radio Maria. Přelaďování se dotknulo i známých a v Česku zachytitelných vysílačů Sankt Pölten – Jauerling a Vídeň – Kahlenberg.

„Změny na Jauerlingu z mého jihočeského pohledu nejsou tak fatální. Jedná se o přechod z kanálu 55 na kanál 23 a z kanálu 58 na kanál 48. Podstatně zajímavější byl Kahlenberg, z kanálu 60 na kanál 30 a z kanálu 53 na kanál 47. Na kanálu 47 začne 31. října vysílat Políkno a Červený vrch. Mnohem „lepší sranda“ nastane/už nastala na kanálu 30. Ještě dříve, než se vypnula Přechodová síť 13 a diváci byli na Dačicku donucení přeladit na kanál 30, se tam nastěhoval Kahlenberg,“ popsal v diskusním fóru DigiZone Miroslav Laduna.

autor: lukpo
Spustit audio

Související