Rakušané spustili pilotní pokrytí tunelů signálem digitálního rádia DAB+

12. leden 2021

V rakouské metropoli je možné signál digitálního rádia DAB+ naladit také v úseku Rannersdort a Vösendorf. Jedná se konkrétně o síť CityMux Wien II, která je k dispozici pouze pro obyvatele hlavního města a jeho okolí.

Rakouský telekomunikační operátor RTG Radio Technikum spustil ve spolupráci se společností ORS pilotní projekt pokrytí tamních tunelů signálem digitálního rádia DAB+. Jedná se konkrétně o rychlostní okruh S1 (Rannersdorf a Vösendorf). Firma o této novince informovala na svém blogu. Pokrytí dvou rakouských tunelů signálem digitální sítě CityMux Wien II je zcela logickým krokem, protože DAB+ v minulých měsících zažil u našich jižních sousedů významnou expanzi a k dispozici už je ve všech důležitých částech Rakouska.

Bezproblémové pokrytí dálničního úseku je nejen dobrou zprávou pro komfort řidičů, ale také jejich bezpečnost. Obsluha tunelu může v případě komplikací vyslat varovnou signalizaci přímo do digitálního přijímače, který je v dosahu sítě CityMux Wien II. Společnost RTG Radio Technikum chce v rámci pilotního provozu otestovat všechny možnosti, které mu nasazení této technologie umožňuje. Pokrytí tunelů signálem multiplexu DAB+ Austria bude záležet pochopitelně nejen na společnosti ORS, která síť provozuje, ale i jednotlivých vysílatelích.

autor: lukpo
Spustit audio

Související