Regionální síť 1 v Českých Budějovicích čeká přeladění, programy budou nově k dispozici v HD rozlišení

26. říjen 2020

Součástí programové nabídky budou stanice Regionálnítelevize.cz Jižní Čechy, Regionálnítelevize.cz, JČ1 a JČ2. Na novém kanálu 46 bude multiplex vysílat s dvojnásobným výkonem a ve standardu DVB-T použije kódování MPEG-4/AVC.

Regionální síť 1, která v současné době vysílá pro České Budějovice na kanálu 57, čeká přeladění. Obchodní partnery o tom informoval Ivo Brabec, jednatel společnosti Meridi, jež za provozem tohoto multiplexu stojí. Regionální síť 1 bude od 30. října vysílat na novém kanálu 46, který jí přidělil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Provozovatel multiplexu tak uvolní stávající pásmo 700 MHz. To v České republice stejně jako v ostatních evropských zemích poslouží k rozvoji rychlého mobilního internetu 5G a dalších služeb.

Místo stávajících 500 Wattů bude moci regionální síť vysílat na novém kanálu s výkonem 1 kW. Další novinkou bude překlopení stávajícího vysílání ze standardního do vysokého rozlišení. Programovou nabídku budou tvořit stanice Regionálnítelevize.cz Jižní Čechy, Regionálnítelevize.cz, JČ1 a JČ2. Standard DVB-T zůstane zachován, použito však bude kódování H.264/AVC, tedy nikoliv MPEG-2 jako tomu bylo doposud. Pro příjem v ostatních službách se nic nemění. Zachováno zůstává i časové okno ve vysílání Regionálnítelevize.cz.

autor: lukpo
Spustit audio

Související