Regulátor v Bádensku-Württembersku umožní další provoz zemské DAB+ sítě a vznik malých multiplexů

6. srpen 2019

Zástupci LFK konstatovali, že tak chtějí dát jistotu plánování obchodních záměrů komerčním stanicím i provozovatelům multiplexů. Regulátor uvítá i jeho další rozšiřování.

Mediální regulátor LFK v německé spolkové zemi Bádensko-Württembersko jde digitálnímu rozhlasovému vysílání DAB+ naproti. V případě, že o to operátor požádá, je připraven prodloužit fungování zemského multiplexu na kanálu 11B až do roku 2026. Stávající oprávnění končí v listopadu 2020. Zástupci LFK konstatovali, že tak chtějí dát jistotu plánování obchodních záměrů komerčním stanicím i provozovatelům multiplexů. Regulátor uvítá i jeho další rozšiřování.

Pro další rozmanitost mediální krajiny doporučuje LFK vznik místních rozhlasových multiplexů. Digitální sítě s takzvaným malým dosahem chce regulátor přizpůsobit podle potřeb obyvatel v jednotlivých městech a umožnit přístup k technologii i nízkonákladovým stanicím, pro něž by vysílání z velkých vysílačů nebylo ekonomicky ufinancovatelné. „Tímto plánem chceme zachovat rozmanitost v oblasti DAB+,“ uvedl prezident LFK. Wolfgang Kreissig. Nezávisle na tomto postoji buduje své sítě dlouhodobě i veřejnoprávní rozhlas SWR.

autor: lukpo
Spustit audio

Související