Rekordní příjem DAB+ multiplexu RTI cz z Klínovce? Více než 400 km na Slovensku

10. únor 2020

Novou kótu spustila západočeská firma minulý týden a je v ní k dispozici například Český rozhlas Karlovy Vary nebo Radio 1. Výkon vysílače je pouhý 1 kW, vzhledem k nadmořské výšce je ale jeho dosah úctyhodný.

Telekomunikační firma RTI cz spustila minulý týden digitální rozhlasové vysílání DAB+ ze západočeského Klínovce. Za několik dní provozu se podařilo tuto digitální síť zachytit až na západě Slovenska, konkrétně na jednom z kopců nedaleko města Žilina. Příjem této rozhlasové sítě na kanálu 9C reportoval v uzavřené skupině DX-ing v České republice a na Slovensku její člen Juraj. Vzdálenost přijímací antény od vysílače byla přitom rovných 428,5 km.

Tato skutečnost ukazuje na to, že západočeská společnost si vybrala pro umístění zatím svého posledního vysílače jednu z nejlepších kót v Čechách. Výkon vysílače na Klínovci je pouhý 1 kW, nachází se však ve výšce 1244 metrů nad mořem. Jak vyplývá z reakcí čtenářů Digitální rádio v boxu „Diskutujte s námi“, dálkovému příjmu se v sobotu 8. února opravdu dařilo. Zachycena byla na našem území například síť Radia Bielsko (kanál 5B) nebo slovenský Towercom (kanál 12A) ze Žiliny.

autor: lukpo
Spustit audio

Související