Rekordní tropo: V Česku a na Slovensku se podařilo o víkendu zachytit signály z Beneluxu

16. září 2019

Na našem území bylo možné o uplynulém víkendu naladit velmi silné signály z Německa, Rakouska i Švýcarska. Příjem z Belgie nebo Lucemburska nebývá na našem území ve III. pásmu nebo VKV příliš obvyklý. Tyto signály dorazily také až na Slovensko.

Uplynulý víkend, konkrétně sobotní večer až nedělní poledne, s sebou přinesl nejlepší podmínky pro dálkový příjem v letošním roce a pravděpodobně i za posledních několik let. Rekordní příjmové vzdálenosti bylo možné zaznamenat jak ve III. pásmu, kde funguje digitální rozhlas DAB+, tak i na analogových vlnách VKV/FM. Do Česka po dlouhé době opět dorazily signály až z Beneluxu, zejména pak stanice z Belgie a Lucemburska.

Sílu dálkového příjmu prezentuje i skutečnost, že signály ze zemí západní Evropy bylo možné přijímat nejen v Česku, ale také až na sousedním Slovensku. Čtenář Matyas do diskusního boxu portálu Digitální rádio vložil fotku zachyceného belgického multiplexu NAM-LUX1. Jeho signál na kanálu 5B registrovala také redakce portálu Digitální rádio v Praze. Velmi silné signály byly na území hlavního města také z Hesenska, Bádenska-Württemberska a několik multiplexů se podařilo zachytit i ze Švýcarska.

autor: lukpo
Spustit audio

Související