René Zavoral: Rozšíříme pokrytí multiplexu ČRo DAB+, připravujeme informační kampaň

6. červen 2018

Generální ředitel Českého rozhlasu na konferenci Digimedia 2018 prozradil konkrétní plány v oblasti digitálního rádia.

Český rozhlas by ještě v letošním roce rozšířil pokrytí multiplexu ČRo DAB+ do dalších oblastí. Na odborné konferenci Digimedia 2018 to oznámil generální ředitel veřejnoprávního média René Zavoral. V letošním roce by se tak mohlo pokrytí rozšířit na Vysočinu díky vysílači v Jihlavě a některé menší lokality tak, aby bylo bez problémů zajištěno pokrytí dálnice D1. České Radiokomunikace potřebují na výstavbu nových lokalit přibližně půl roku.

Zavoral dále oznámil, že v příštím roce by mělo dojít k pokrytí dálnic D7 a D11. Neupřesnil ovšem, o které kóty by mělo jít. Nabízejí se pochopitelně vysílače v severních a východních Čechách. V současné době může multiplex ČRo DAB+ naladit přibližně 40 % populace z vysílačů Praha – Žižkov, Plzeň – Radeč, Brno – Hády a Ostrava – Hošťálkovice. Generální ředitel Českého rozhlasu upozornil na to, že veřejnoprávní médium v blízké době zahájí konkrétní aktivity, které by měly DAB+ zviditelnit mezi běžnou veřejnost.

„V letních měsících spustíme poměrně silnou marketingovou kampaň, kde chceme posluchačům vysvětlit, co DAB+ přináší, a že jeho přidanou hodnotou jsou i doplňkové služby,“ konstatoval generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, který dále upozornil, že veřejnoprávní rozhlas vedle toho zahájil jednání s partnery z řad prodejců a jedná i se zástupci automobilového průmyslu. „DAB+ není jedinou možnou budoucí platformou, tou bude hybridní rádio. Nesázím ani na jednu platformu, ale na distribuční mix,“ uvedl Zavoral.

René Zavoral konstatoval, že Český rozhlas nepostupuje protiprávně, ale pokračuje podle vládou schválené strategie v roce 2016. „V tuto chvíli nám ale chybí další legislativní rámec,“ posteskl si šéf veřejnoprávního média a doplnil: „Neumím si představit, že bychom s privátními subjekty neměli spolupracovat. Dohoda je bohužel o to složitější, že si některé subjekty stěžují na náš postup u Evropské komise. Pro nás je DAB+ nejen možností, jak nabídnout širší programovou nabídku, ale výrazně zvýšit atraktivitu média jako mediatypu.“

Spolupráce s operátory RTI cz a Teleko, která probíhá již řadu let, bude podle René Zavorala pokračovat. Digitalizaci rádia v tuto chvíli financuje Český rozhlas z účelového fondu, který vytvořil v roce 2017. Pro letošní rok je to asi 22 milionů korun, ze kterého veřejnoprávní médium financuje například i marketingové aktivity. „Do budoucna budeme hledat i další zdroje,“ potvrdil René Zavoral. Marek Ebert, ředitel sekce regulace Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), předpokládá, že na konci roku 2018 budou k dispozici pro případné zájemce celoplošné sítě. „Realizujeme aktivity k tomu, abychom napomohli rozvoji digitálního rozhlasu v České republice. Je třeba najít shodu na trhu, ale naše debaty zatím nepokročily do konkrétních rozměrů,“ uvedl Ebert.

autor: lukpo
Spustit audio

Související