Rostoucí popularity DAB+ v Česku si všímají i v sousedním Německu

20. srpen 2021

Digitální rozhlasové vysílání DAB+ získává v České republice na popularitě a prodeje přijímačů rostou, podobně jako se zvýšilo využití technologie posluchači ze 7,2 na 10,7 %. Nezpochybnitelnou roli má v tomto směru veřejnoprávní rozhlas.

Organizace Digitalradio Deutschland ve svém pravidelném evropském reportu popularity digitálního rádia DAB+ neopomněla rostoucí popularitu technologie. Český rozhlas ji napomáhá zejména silnou marketingovou kampaní, ale i spouštěním speciálních stanic, jako je Radiožurnál Sport a od 1. října i Rádio Pohoda. Předpokládá se, že v Česku se prodalo již několik desítek tisíc DAB+ přijímačů.

Digitální rozhlas DAB+ může v současné době naladit již 95 procent tuzemské populace, a to v případě Českého rozhlasu, o něco méně pak u operátorů RTI cz, Teleko digital a České Radiokomunikace. O digitální rádio se začínají zajímat i další země, jako je například Ázerbájdžán, Bulharsko, Řecko a Severní Makedonie. Naopak sousední Slovensko je dlouhodobě umístěno pouze v kategorii testu s pokrytím 36 procent populace.

autor: lukpo
Spustit audio

Související