Situace v Polsku připomíná digitalizaci rádia v Česku, veřejnoprávní rozhlas spustí další vysílače

6. srpen 2021

Polský veřejnoprávní rozhlas spustí v následujících dvou měsících řadu dalších vysílačů svého DAB+ multiplexu. Pokrytí populace vzroste ze stávajících přibližně 60 na 80 procent populace. Aktivován bude i vysílač Jelenia Góra – Sněžné jámy.

1. října letošního roku, tedy za necelé dva měsíce, plánuje polský veřejnoprávní rozhlas spustit další fázi zavádění digitálního rozhlasového vysílání DAB+. Vysílatel to minulý týden potvrdil portálu Wirtualnemedia.pl. Jedním z nově spuštěných vysílačů bude i kóta Jelenia Góra – Sněžné jámy, ze které se má vysílat na kanálu 5B výkonem 1 kW. Signál se tak dostane do další části Královéhradeckého kraje. V provozu má být 24 nových vysílačů.

Polský rozhlas stejně jako ten Český vnímá výhody digitálního rádia DAB+, a proto je jeho přirozeným lídrem a podporuje ho. Portál Wirtualnemedia.pl však zmiňuje neochotu zejména velkých komerčních hráčů podpořit tuto technologii. Ti již mají rozdělen trh a není v jejich zájmu investovat do nové vysílací technologie, která by navíc na trh přivedla další konkurenci. V tuto chvíli není jasné, zda Polsko v následujících letech FM vysílání vypne.

autor: lukpo
Spustit audio

Související