Rozhlasová rodina Deutschlandradio omezí analogové vysílání v dalších třech regionech

10. červen 2019

Provozovatel stanice Deutschlandfunk, Deutschlandfunk Kultur a Deutschlandfunk Nova ušetří za paralelní distribuci signálu. Vysílání na platformě DAB+ je pro něj ekonomicky výhodnější.

Poté, co rozhlasová rodina Deutschlandradio v loňském roce vypnula své VKV vysílače ve dvou německých regionech, proběhne tato operace v dalších třech oblastech. Informoval o tom on-line magazín Infosat. Další vypínání analogového signálu je naplánováno konkrétně v regionech Kempten, Amberg a Füssen. Posluchači v dotčených oblastech už mají k dispozici signál DAB+ multiplexu DR Deutschland, který stanice tohoto provozovatele šíří.

Infosat upozorňuje, že Deutschlanradradio bylo prvním veřejnoprávním vysílatelem, který se rozhodl v Německu omezit vysílání v pásmu VKV. Stalo se tak mimo jiné na ostrově Helgoland. Co se týká ekonomičnosti jednotlivých distribučních kanálů, DAB+ je v tomto směru ve srovnání s analogovým šířením přibližně o třetinu šetrnější. Majitelé digitálních rádií mohou stanice poslouchat nejen s vyšší zvukovou kvalitou, ale jsou k nim nabízeny i služby, jako je slideshow.

autor: lukpo
Spustit audio

Související