Rozhlasová rodina Deutschlandradio zastavuje budování prvního celoplošného DAB+ multiplexu

25. únor 2021

Německá rozhlasová rodina Deutschlanradio, kterou tvoří stanice Deutschlandfunk, nebude v blízké době pokračovat v rozšiřování sítě prvního celoplošného DAB+ multiplexu. Důvodem jsou nutné úspory.

Rozhlasová rodina Deutschlandradio, která je závislá na koncesionářských poplatcích, požadovala jejich navýšení o 86 centů, což však zablokovala politická reprezentace spolkové země Sasko-Anhaltsko. Z tohoto důvodu nebude probíhat ani rozšiřování celoplošné sítě prvního DAB+ multiplexu. Informoval o tom mimo jiné portál Teltarif.de. Již naplánovaných lokalit se tento krok nedotkne, šlo by případně o další lokality, které by byly ve fázi koordinací, případně samotném zvažování. Stejný krok realizoval i rozhlas MDR.

Teltarif upozorňuje, že problematické pokrytí první celoplošnou sítí DAB+ je například údolí Hunsrück a údolí Nahe nebo Moselle v Porýní-Falcku, části Černého lesa nebo na ostrově Usedom, který bohužel signálem DAB+ nedisponuje vůbec. Finanční úspory z konce roku 2020 umožňují spuštění dvou naplánovaných lokalit. Deutschlandradio nepočítá s omezením provozu stávajících vysílačů a nadále bude plnit svou veřejnoprávní roli. Došlo nicméně k ukončení stávajících kolektivních smluv, které umožňovaly navýšení platů o 2,25 procenta.

autor: lukpo
Spustit audio

Související