Rozhlasová stanice Lausitzwelle vstoupila do DAB+ u českých hranic

12. květen 2023

Součástí regionálního DAB+ multiplexu Dresden, který zahrnuje kromě drážďanského vysílače Wachwitz také saskou Löbau, obsahuje nově i stanici Lausitzwelle (Lužická vlna). Na novinku upozornili portál Digitální rádio čtenáři, kteří se nacházejí v dosahu sítě. Multiplex funguje na kanálu 7A a spuštěn byl začátkem minulého měsíce.

Do multiplexu s označením Region Dresden už vstoupily prakticky všechny plánované stanice a jeho kapacita je téměř obsazena. V plánu už je pouze rozšíření programové nabídky o okruh coloRadio. Tato skutečnost ukazuje na to, jak velký zájem mezi vysílali o DAB+ v sousedním Sasku byl, a jak moc je zde tato platforma populární. Stanice Lausitzwelle je šířena s datovým tokem 80 kbps a kódováním HE-AAC, verze 1. Příjem sítě dále od hranic není možný díky kolizi s multiplexem ČRa.

Lausitzwelle je mediální platforma, kterou tvoří kromě rádia také stejnojmenná regionální televize se sídlem ve městě Hoyerswerda. Kromě webových stránek www.lausitzwelle.de je k dispozici také YouTube kanál na adrese https://www.youtube.com/lausitzwelle. Informačně se Lausitzwelle zaměřuje na oblast východního Saska a jižního Braniborska. V daném regionu má toto médiu více než dvacetiletou tradici, kdy začínalo nabízet informace místním divákům pod značkou Elsterwelle.

autor: lukpo
Spustit audio

Související