Rozhlasové stanice Berliner Rundfunk a RS2 vysílají nově ve dvou sítích, zlepšily pokrytí do Čech

26. leden 2024

V současné době jsou německé rozhlasové stanice Berliner Rundfunk a RS2 šířeny hned ve dvou DAB+ multiplexech pro spolkové země Berlín a Braniborsko. Zvyšuje se tak šance na jejich zachycení i na našem území, zejména v severních partiích Čech. Kromě berlínského Alexanderplatzu jsou šířeny i z dalších čtyř lokalit.

Čtěte také

Portál Satellifax začátkem ledna upozornil, že od Nového roku jsou oba programy k dispozici i na kanálu 12D, tedy v multiplexu Berlin/BRBG K12D. Kromě nejznámějšího německého vysílače Alexanderplatz je tak možné Berliner Rundfunk a RS2 naladit také z lokalit Berlin/Schäferberg, Frankfurt (Oder)/Booßen, Cottbus/Calau a Cottbus/Hufelandstrasse. V berlínské metropoli jsou tato rádia šířena ze stejného místa hned dvakrát. Alexanderplatz funguje na kanálu 12D i bloku 7B.

Zařazení stanice Berliner Rundfunk bylo možné díky ukončení distribuce programu Domradio na kanálu 12D. Posluchači se tak dostanou k signálu těchto okruhů na větším území. Větší šance na jejich příjem je pak i na území Čech, protože pokrytí sítě Berlin/BRBG K12D je výrazně lepší než v případě Berlin/BRBG K7B. V oblastech, kde nedochází na úrovni dálkového příjmu ke kolizi s multiplexem ČRo DAB+, je přítomný zejména signál vysílače Cottbus/Calau ve vertikální polarizaci.

autor: lukpo
Spustit audio

Související