Domradio ukončí vysílání v berlínském a braniborském multiplexu na kanálu 12D

5. prosinec 2023

Německá rozhlasová stanice Domradio plánuje opustit DAB+ multiplex na kanálu 12D, který svým signálem zasahuje i omezené území Čech. Uvolní tak svůj slot pro jednu ze stanic, jenž se do této programové nabídky chystá. Multiplex Berlin/BRBG K12D mají do budoucna obsadit stanice Berliner Rundfunk a 94,3 rs2.

Čtěte také

Záměr na opuštění DAB+ multiplexu potvrdil portálu RadioWoche sám provozovatel stanice. Aktuálně je v síti Berlin/BRBG K12D k dispozici pouze jeden volný slot, ale tamní mediální regulátor udělil kapacity dvě. Bylo tedy jasné, že své místo musí uvolnit některý ze stávajících vysílatelů. Stanici Domradio je vyhrazena datová kapacita 72 kbps, standardně je použito kódování HE-AAC, verze 1 (Stereo). Se stejným prostorem mají disponovat i obě plánovaná rádia.

Berlínský a braniborský DAB+ multiplex na kanálu 12D v současné době funguje z pěti vysílačů, přičemž nejpříznivější podmínky pro zachycení na území Čech má kóta Cottbus – Calau s výkonem 10 kW ve vertikální polarizaci. Zachycení na širším území Čech i s možností použití externí antény pro III. pásmo komplikuje právě použitý kmitočtový blok. Kanál 12D používá i multiplex ČRo DAB+ ve své moravské verzi. Německá rozhlasová síť je určena výhradně pro privátní stanice.

autor: lukpo
Spustit audio

Související