Rozhlasový multiplex NDR mají možnost naladit kvalitně i obyvatelé severoněmeckých Brém

3. srpen 2021

Německý veřejnoprávní rozhlas NDR spustil nový DAB+ vysílač Bremen – Walle. Díky němu se dostává signál nejen mimo region Dolního Saska, ale přímo do metropole stejnojmenné spolkové země. Pokryty jsou i další oblasti.

V severoněmeckých Brémách začal fungovat vůbec první vysílač, který šíři signál veřejnoprávního multiplexu NDR. Jedná se konkrétně o verzi, která je dostupná pro sousední region Oldenburg. Posluchači najdou v programové nabídce nejen tamní verzi stanice NDR 1, ale i NDR 2 pro Dolní Sasko a pochopitelně i programy NDR Kultur, NDR Info, NJOY, NDR Blue a NDR Plus. Stanice mají v DAB+ vysoký datový tok 104 kbps.

Nový vysílač řeší zároveň problematické pokrytí Hambergenem a Bruchhausenem-Vilsenem. Dosavadní outdoor příjem (mimo budovy) je nyní v oblastech Osterholz-Scharmbeck, Worpswede, Ottersberg, Oyten, Achim a Syke nahrazen indoor (uvnitř). DAB+ multiplex NDR funguje na kanálu 8D s vertikální polarizací a výkonem 2 kW. Nový vysílač zároveň zlepšují pokrytí silničních tahů mezi Brémami, Zevenem a Nienburgem.

autor: lukpo
Spustit audio

Související