Rusko bude digitalizovat pásmo VKV pomocí technologie DRM+

12. září 2018

Zpráva, kterou přinesla agentura RIA Novosti, vyzdvihuje zejména možnost šíření více služeb na jedné frekvenci s odstupem 100 kHz, případně vysílání vícekanálového audia.

V oblasti digitalizace rozhlasového vysílání se Rusko rozhodlo pro technologii DRM+, které funguje v pásmu velmi krátkých vln (VKV). V úterý o tom informovala státní tisková agentura RIA Novosti. Digitální vysílání DRM+ má být implementováno jak v pásmu OIRT, tak i CCIR, tedy kmitočtových rozsazích 65,9 až 74 MHz a 87,5 až 108 MHz. Rusko se pro tuto technologii rozhodlo zejména z důvodu efektivního využití kmitočtového spektra.

RIA Novosti připomněla, že díky DRM+ je možné s odstupem 100 kHz šířit na jedné frekvenci čtyři rozhlasové stereofonní služby. Díky možnosti šíření vícekanálového audia se zatraktivňuje kvalita poskytovaných služeb. Samozřejmostí pro DRM+ mají být pochopitelně doplňkové služby – dopravní informace TMC, slideshow (obrázky) a podobně. Digitalizace rozhlasového vysílání na AM rozsazích je v tuto chvíli v Rusku stále otevřená.

autor: lukpo
Spustit audio

Související