Sasko bude opět řešit budoucnost analogového FM vysílání

15. prosinec 2023

Skončí analogové rozhlasové vysílání v FM pásmu v sousedním Sasku v roce 2025? Jen těžko si lze představit, že poté, co Bavorsko od tohoto kroku ustoupilo a posunulo toto rozhodnutí na rok 2035, stalo by se ve zmiňované spolkové zemi něco jiného. Sasko nicméně v příštím roce čeká na toto téma otevřená diskuse.

Čtěte také

„V Sasku se skutečně plánuje vypnutí FM na konci roku 2025, ale termín je otevřený. Předloha vládní koalice navrhuje datum vypustit ze zákona o soukromém vysílání. Toto vymazání má i nadále zohledňovat rozmanitost rozhlasových programů ve Svobodném státě Sasko,“ informovala koncem listopadu tisková agentura DPA. Změna zákona je v současné době naplánována na první polovinu roku 2024. Vypnutí analogového rádia v roce 2025 v Sasku je krajně nepravděpodobné.

Digitální rádio DAB+ v letošním roce Saskem výrazně otřáslo. Německá spolková země se dočkala nejen spuštění celoplošné sítě Sachsen K12A, ale také regionálních a několika lokálních multiplexů. Přes to všechno je analogové FM vysílání stejně jako v České republice nebo kdekoliv jinde nejpoužívanějším typem příjmu a zákonem pevně stanovený termín vypnutí by prý vedl ke ztrátě jeho dosahu. K posunutí termínu vypnutí VKV distribuce na rok 2026 se rozhodlo i Švýcarsko.

autor: lukpo
Spustit audio

Související