Bavorsko naznačuje otevřenou budoucnost analogového FM vysílání

12. prosinec 2023

Sousední Bavorsko na konci letošního roku rozhodlo o tom, že analogové FM kmitočty zůstanou v platnosti do roku 2032 s možným prodloužením o další tři, tedy do 2035. Nová koaliční dohoda CSU a Svobodných voličů připouští otevřenou budoucnost původní rozhlasové distribuce a nastoluje tak cestu i pro ostatní spolkové země.

Čtěte také

„V zásadě bude analogové klasické FM v určitém okamžiku celostátně zcela nahrazeno moderním digitálním rádiem, jako je DAB+ - ale kdy a jak je v každé spolkové zemi dost otevřené a odlišné. DAB+ si neustále získává posluchače a všechny nové vozy ho již mají v základní výbavě. Vysílatelé se však obávají ztráty velkého počtu posluchačů, pokud dojde k načasování příliš brzy,“ uvedla organizace Bayern Digital Radio s tím, že 40 procent populace stále poslouchá rádio jen přes FM.

S výjimkou Švýcarska (v roce 2026) a Ázerbájdžánu se do vypínání analogového rozhlasového vysílání v pásmu velmi krátkých vln nikdo příliš nežene. K letitému souběhu FM a DAB+ se rozhodla i Česká republika. Bavorsko je jedním z průkopníků digitálního rádia, které vždy státní instituce podporovaly. Díky tomu se některé rozhlasové stanice objevily pouze s přenosem DAB+, protože na FM je mnohem méně frekvencí a není prostor pro nové programy.

Čtěte také

Veřejnoprávní vysílací společnost Bayerischer Rundfunk (BR) má také stále mnoho posluchačů prostřednictvím analogového VKV/FM vysílání. Její schválené financování této technologie však v nejbližších letech vyprší – stejně jako u všech kanálů ARD, takže je možné, že se do budoucna z této strany přece jen omezování analogového FM signálu dočkáme. Bavorský veřejnoprávní rozhlas šíří své stanice prostřednictvím celozemského multiplexu Bayern na kanálu 11D.

autor: lukpo
Spustit audio

Související