Švýcarsko prodloužilo FM vysílání ještě o další dva roky, slibuje, že naposledy

24. listopad 2023

Analogové rozhlasové vysílání v FM pásmu neskončí ve Švýcarsku v příštím roce, ale až v roce 2026. Informoval o tom tamní Federální úřad BAKOM. Má jít o tzv. konečné prodloužení, které má mediálnímu trhu získat dostatečný prostor pro to, aby se na přechod do digitální doby připravil. Výhradně analogových posluchačů už je však ve Švýcarsku v tuto chvíli minimum.

Čtěte také

Úpravou vyhlášky o využívání rádiového frekvenčního spektra (VNF) umožnila Spolková rada, aby stávající rádiové licence pro FM vysílání zůstaly platné i po předchozím datu vypršení platnosti, a to až do konce roku 2026. Provozovatelé rozhlasových stanic mohou ukončit analogové rozhlasové vysílání dříve, ale půjde čistě o jejich rozhodnutí, do kterého je nikdo nebude nutit povinně. Od roku 2020 již není ve Švýcarsku povinné vysílat programy prostřednictvím FM vysílačů.

Rozhlasové stanice původně zamýšlely vypnout FM nejpozději do konce roku 2024, ale nakonec se tak nestane. I v České republice tak bude možné ještě minimálně do roku 2026 zaslechnout při zlepšených příjmových podmínkách švýcarský vysílač Säntis, nejčastěji pak jeho analogovou frekvenci 101,5 MHz. Jak informoval BAKOM, toto konečné prodloužení dává možnost nejpozději do konce roku 2026 úspěšně dokončit proces migrace z FM na digitální rádio, zejména pak DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související