Satelitní operátoři vyrazili do rozhodujícího boje proti pozemnímu vysílání DVB-T2

29. listopad 2018

Podle zástupců satelitních služeb je pozemní vysílání v Česku zbytečně protěžováno. Navíc není jisté, že i v budoucnu bude zachován jeho bezplatný model.

Česká asociace satelitních operátorů (ČASO), v níž figurují zástupci společností M7 Group (Skylink) nebo Digi Czech Republic, na včerejším setkání s novináři opět vyjádřila nespokojenost s probíhajícím přechodem na pozemní vysílání DVB-T2. Zástupcům satelitní branže se zejména nelíbí skutečnost, že terestrická platforma je značně protěžována oproti ostatním televizním službám. Asociace si na středeční setkání pozvala i novináře Juraje Koiše, který coby provozovatel svého nového televizního portálu měl působit jako nezávislá autorita. 

„Satelitáři“ mimo jiné operovali tím, že není nutné, aby bylo opuštění pásma 700 MHz podmíněno přechodem právě na DVB-T2. Zástupci ČASO argumentovali, že je řada zemí, které v souvislosti s tímto vynuceným krokem postupovali jinak. Koiš tyto alternativy prezentoval v následující sérii článků. České Radiokomunikace, respektive jejich zástupci, nicméně na celé řadě odborných akcí uvedli, že zavedení DVB-T2 nutností je. Jen díky této technologii pozemní televize nepřijde o výraznou část kmitočtového spektra a divákům zůstane bezplatný příjem.

Asociace satelitních operátorů sice přiznává, že terestrická televize je v současné době skutečně jedinou bezplatnou vysílací platformou, do budoucna se ovšem tento stav pravděpodobně změní. Argumentuje postojem mediálních skupin Nova a Prima, které do pozemního vysílání své verze s vysokým rozlišením zdarma pouštět nechtějí. Stávající kmitočtový rozsah má televiznímu vysílání vydržet do roku 2030 s přezkoumáním v roce 2025. To je ale podle „satelitářů“ vzhledem k technologickému vývoji příliš dlouhá doba. 

Polemiku lze podle ČASO vést také nad jednou z výhod DVB-T2, kterou je hybridní vysílání HbbTV. Tato technologie umožňuje přijímačům s podporou dané technologie přístup do videoarchivů, zpětné zhlédnutí a další funkce. Málo se ale hovoří o tom, že HbbTV bylo běžnou součástí i v DVB-T a některé set-top boxy toto vysílání vůbec nepodporují. Diváci tak paradoxně přechodem na DVB-T2 o něj mohou přijít. Polemikou nad vysíláním ve formátu qHD se satelitní operátoři ale pustili na tenký led a spíše si svou argumentací u odborné veřejnosti uškodili, protože jde o rozlišení, které řeší zejména problém nedostatku kapacity v přechodových sítích.

autor: lukpo
Spustit audio

Související