Šéf Retro DJ rádia: Vysílání v DAB+ stojí desítky tisíc korun měsíčně, pro malá rádia je to problém

17. říjen 2024

Provozovatelé malých internetových stanic, jako je Retro DJ rádio, očekávali, že přechod na DAB+ přinese nové možnosti rozšíření jejich vysílání na lokální publikum. Rostislav Křička, zakladatel Retro DJ rádia, však upozorňuje na to, že náklady na vstup do digitálních sítí jsou mnohem vyšší, než provozovatelé těchto rádií původně očekávali.

Čtěte také

Křička upozorňuje na nenaplněná očekávání malých, zejména internetových rádií, po spuštění soukromých DAB+ sítí. Náklady na distribuci signálu z městských nebo regionálních vysílačů se budou pohybovat v řádu desítek tisíc korun měsíčně. Realita provozovatele těchto rádií nepříjemně překvapila.

Nejde přitom o samotnou distribuci signálu, ale k ní se přidávají například poplatky pro autorské svazy, jako je například OSA. V případě Retro DJ rádia jde o osm tisíc korun. „Celkové měsíční náklady na šíření v digitálním vysílání DAB+ se mohou pohybovat až kolem 30 tisíc Kč, což je pro malé stanice neudržitelná částka,“ myslí si Křička.

Čtěte také

I když získání digitální licence pro Rady pro rozhlasové a televizní vysílání je nárokové, nutné je zaplatit také jednorázový registrační poplatek u regulátora ve výši 25 tisíc korun. Křička varuje, že takové finanční zatížení znemožňuje menším rádiím, která by ráda přinesla do éteru nové hudební styly a žánry, aby vstoupila do DAB+ vysílání.

Místo toho jsou rádia nucena zůstat na internetu, zatímco v digitálních sítích opět dominují velcí hráči s dostatečnými finančními zdroji. Ruce pryč od rozhlasové digitalizace dal v minulosti také stát, který s podporou menších vysílatelů včetně komunitních rádií nepočítá. Digitalizace rozhlasu má probíhat přirozeně vedle stávajícího provozu FM vysílačů.

Tento trend, jak Křička poznamenává, kontrastuje s tím, co se děje v zahraničí, kde je podpora pro menší rádia v digitálních sítích mnohem větší. V Česku však vysoké náklady a omezený prostor opět umožňují velkým hráčům udržet si monopolní postavení, zatímco malé stanice jsou znevýhodněny. Případné omezování FM distribuce je v nedohlednu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související