Menší rádia čelí vysokým nákladům na distribuci DAB+, říká šéf Retro DJ Radia, chybí státní podpora

14. srpen 2024

Rozvoj digitálního rozhlasového vysílání v České republice naráží v případě malých rozhlasových stanic na finanční bariéry. Náklady na distribuci signálu a poplatky spojené s autorskými právy činí tuto technologii pro mnohé vysílatele téměř nedostupnou.

Čtěte také

Rostislav Křička, ředitel internetové rozhlasové stanice Retro DJ Radio, se pro portál Digitální rádio v e-mailu vyjádřil k obtížím, kterým stanice čelí při snaze rozšířit své vysílání prostřednictvím digitální technologie DAB+. Retro DJ Radio snaží alespoň o pokrytí Ostravy či Moravskoslezského kraje, ale současné podmínky jsou pro menší hráče na trhu podle jeho slov velmi nepříznivé.

"Ta doba, ve které teď žijeme, už není rádiím nakloněná jako kdysi. Vidíme a čteme to všude, rádia končí, odcházejí z FM i z DABu. Není už takový zájem a peníze na provoz," napsal Křička. Odhadované náklady na měsíční distribuci signálu pouze pro město Ostravu činí podle Křičky zhruba 10 tisíc Kč, zatímco pro celý Moravskoslezský kraj by se mohly vyšplhat až na 25 tisíc Kč. Tato částka je pro menší rádia, která většinou financují svůj provoz z vlastních zdrojů, těžko udržitelná.

Čtěte také

Kromě nákladů na samotnou distribuci musí rádia hradit i poplatky za autorská práva, což situaci dále komplikuje. Kříčka se snaží už přibližně měsíc najít pro Retro DJ Radio partnera, který by vstup a počáteční náklady na DAB+ zasponzoroval. "Zatím se nám nikdo neozval, ani nás nekontaktoval," přiznal Křička s tím, že v současné době je těžké získat dostatečnou podporu nebo zájem o menší projekty, jako je třeba právě Retro DJ Radio.

Česká republika zatím nenabízí žádné dotace na podporu rozvoje DAB+, na rozdíl od některých zahraničních regionů. Například v německém Bádensku-Württembersku se komunitní rádia dočkala finanční podpory právě pro přechod na digitální vysílání, což jim umožňuje přežít v prostředí rostoucích nákladů, podobně je na tom i sousední Rakousko.

Čtěte také

Ministerstvo kultury zatím s žádným dotačním programem pro rozvoj digitálního rádia DAB+ nepočítá. Tento přístup tak znemožňnuje malým stanicím a internetovým rádiím, které se snaží nabídnout posluchačům alternativu k mainstreamovým médiím, vstup na rozhlasový trh. DAB+ může být vhodným distribučním kanálem pro stávající vysílatele, kteří mohou rozšířit na této platformě počet svých značek, případně umožní vstup nových silných hráčů na trh.

autor: lukpo
Spustit audio

Související