Komerční vysílatelé nechtějí při souběžném vysílání FM a DAB+ ztratit svůj zásah

7. červen 2024

Privátní rozhlasové stanice budou při přechodu z analogového FM rádia na digitální vysílání DAB+ hledat fungující obchodní model, který jim do budoucna umožní původní způsob distribuce signálu vypnout a nehradit tak zbytečné dvojí náklady na šíření. V současné době je však FM nepostradatelné a nelze ho nahradit pouze technologií DAB+.

Čtěte také

Své vize ohledně budoucího rozvoje digitálního rádia DAB+ a postupného utlumování FM vysílání nastinil v rozhovoru pro portál Teltarif Mirko Drenger, generální ředitel společnosti Antenne Deutschland, která je v Německu provozovatelem druhého celoplošného rozhlasového multiplexu. „Stanice se musí vyhnout ztrátě dosahu při vypnutí FM vysílání, protože dosah je měnou, se kterou vyděláváme peníze,“ konstatoval Drenger. Neochota komerčních rádií analogové vysílání vypnout, je podle něj zcela pochopitelná.

Kam by se tedy měly do budoucna země v oblasti digitální distribuce ubírat? „Stále slyším, že jednotný, koordinovaný přístup napříč zeměmi by pomohl a snížil mnohé obavy a nejistoty,“ prohlásil v rozhovoru jednoznačně šéf společnosti Antenne Deutschland. Firma se kromě žánrových rádií ve vlastním celoplošném multiplexu a prvním německém rádiu řízeným umělou inteligencí Absolut Radio AI chystá ke spuštění dalšího projektu, o němž by měly být známy bližší informace ještě v průběhu letošního roku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související