Seznam může vyslat rozhlasovou stanici Expres FM do DAB+, získal digitální licenci

7. listopad 2019

Firma bude využívat vysílače Českých Radiokomunikací v Praze, Plzni a Ostravě. Na služby operátora už se spoléhá se svou celoplošnou televizí dostupnou v multiplexu 3.

Pražská rozhlasová stanice Expres FM, jejímž vlastníkem je skrze společnost 4S Production firma Seznam.cz, může začít vysílat prostřednictvím pozemního digitálního vysílání DAB+. Regulátor ji na svém posledním zasedání udělil odpovídající licenci, a to na dobu osmi let. DAB+ umožní Expresu expandovat mimo území hlavního města, a to prostřednictvím rozhlasového multiplexu Českých Radiokomunikací.

Operátor plánuje spustit nové vysílače v Plzni a Ostravě na jaře příštího roku, druhý multiplex v Praze by mohl být v provozu už na jeho začátku. Důvodem jsou různé termíny udělení oprávnění Český telekomunikačním úřadem, takže nová stanoviště je třeba ještě připravit. Nový multiplex v Praze má fungovat ze Žižkova a Strahova. Plánovaný vysílač v Brně nebude nakonec realizován z důvodu zamítavého stanoviska z rakouské strany.

„Rozhodnutí nabyde platnosti ve chvíli doručení licence do naší datové schránky, což by mohlo být přibližně do týdne. První termín, kdy by tedy rádio Expres FM mohlo začít vysílat v DAB+, je symbolicky okolo 17. listopadu. Naším cílem je vysílat obě naše rozhlasové stanice skrze maximální množství dostupných kanálů, proto o zařazení do digitálního vysílání stojíme. Využití digitálního šíření plánujeme v budoucnu rozhodně i pro rádio Classic Praha,“ uvedla mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová.

autor: lukpo
Spustit audio

Související