Skotská STV vysílá volně z britské Astry do Evropy, divákům nabízí X Factor i seriál Vdova

3. květen 2019

Stanice je k dispozici zájemcům ve třech verzích, všechny pak mají rozlišení 1920x1080 obrazových bodů. Pro příjem není vyžadována parabola velkých rozměrů.

Velké překvapení čekalo na satelitní diváky v pátek ráno na pozici 28,2 stupně východně, konkrétně na satelitu Astra 2E. Právě tady se objevily tři verze skotské komerční televize STV, která je součástí rodiny kanálů ITV. Zajímavostí je, že programy jsou šířeny nikoliv v britském svazku, ale jejich vysílání je aktuálně směrováno do Evropy. Bez problémů si tak mohou tři verze STV naladit i zájemci v České republice, případně na Slovensku. Jak dlouho toto vysílání určené v multiplexu Sky UK pro Evropu zůstane, není v tuto chvíli známé, k dispozici je ale už i řádný programový průvodce a pozice jsou pak řádně označeny.

Všechny tři verze STV HD jsou šířené ve vysoké kvalitě obrazu, konkrétně rozlišení 1920x1080i. STV vysílá řadu oblíbených formátů, které přebírá od své mateřské televize ITV. Mezi těmi nejznámějšími můžeme jmenovat pěveckou soutěž X Factor, přehlídku Britain’s Got Talent nebo seriál The Widow (Vdova) známý českým zákazníkům z on-line platformy Amazon Prime Video, kde je dostupný také v Ultra HD/4K rozlišení. Hlavní roli zde ztvárnila herečka Kate Backinsale. Pořady STV je možné sledovat také on-line, je ale na ně zcela logicky uplatňována geoblokace, takže jsou na našem území legálně nedostupné.

Parametry, na kterých je dostupné vysílání STV HD:

Astra 2E (satelitní pozice 28,2 stupně východně), 12012/V, SR 27500, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA) 

Astra 2E (satelitní pozice 28,2 stupně východně), 12090/V, SR 27500, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio

Související