Slovinsko se připravuje na spuštění druhé národní DAB+ sítě

9. září 2019

Rostoucí poptávku o DAB+ ilustruje názorně veřejná výzva na obsazení dvou volných pozic v první sítí. Do ní se přihlásilo jedenáct zájemců.

Zájem o digitální rozhlasové vysílání DAB+ ve Slovinsku předčil očekávání. První národní multiplex, který je kombinací veřejnoprávního rádia a privátních vysílatelů, by měla v dohledné době doplnit druhá síť. Vyplývá to z veřejné výzvy, kterou na svém webu zveřejnil tamní regulátor AKOS. Veřejné slyšení zájemců by mělo proběhnout již za několik dní, ve čtvrtek 12. září. Zájemci se mohli regulátorovi hlásit buďto telefonicky, případně elektronicky.

Rostoucí poptávku o DAB+ ilustruje názorně veřejná výzva na obsazení dvou volných pozic v první sítí. Podle portálu Digitalniradio.si se do ní přihlásilo jedenáct rozhlasových stanic, přičemž šlo o sedm programů již fungujících v pásmu VKV a čtyři zcela nové subjekty. Regulátor se nakonec rozhodl vyhovět stanicím Radio Aktual a Radio City. Multiplex R1, jehož vysílače většinou fungují s výkonem 5 kW, je v současné době obsazen z 86 %.

autor: lukpo
Spustit audio

Související