Služba Lepší.TV zařadila maďarské stanice, rozhněvala přitom vysílatele Ligy mistrů UEFA i formule 1

10. září 2020

Ostravský operátor měl problematické přenosy nahradit statickou obrazovkou, aby je diváci v České republice nemohli sledovat, k čemuž však nedošlo. Firma se nyní brání, že šlo o omyl, byť na evropský fotbal lákala například i přes e-mailový bulletin určený jejím klientům.

On-line služba Lepší.TV o sobě dala v uplynulých dnech vědět zařazením programů maďarské veřejnoprávní televize MTVA do své nabídky. Zatímco zákazníci služby tento krok uvítali, výrazně menší radost z něj mají společnosti O2 Czech Republic a AMC Networks International – Central Europe. Důvodem sporu, který pro Lepší.TV může vyústit v nepříjemnou právní dohru, je zejména zařazení tematického kanálu M4 Sport, u kterého mimo jiné Lepší.TV lákala na fotbalovou Ligu mistrů UEFA nebo závody formule 1.

Nikoletta Selyemová z maďarská veřejnoprávní televize MTVA portálu Digitální rádio potvrdila, že vysílatel umožňuje přenos těchto programů mimo území státu, operátor ovšem při jejich zařazení musí splnit důležitou podmínku. „Na základě dohody uděluje MTVA distributorovi licenci k opětovnému přenosu části programů, které mohou být legálně přenášeny mimo Maďarsko,“ uvedla Selyemová a doplnila, že v době, kdy by M4 Sport vysílala sporný sportovní přenos, má být distribuce signálu nahrazena geoblokaci.

Provozovatel služby Lepší.TV, ostravská firma goNET, ovšem verzi se statickou obrazovkou nenabídla a divákům poskytla vysílání M4 Sport v nezměněné podobě. Společnost dokonce postavila na fotbalové Lize mistrů UEFA svou e-mailovou kampaň určenou zákazníkům a na sociální síti Facebook vyloženě zákazníkům odpovídala, že tyto přenosy nebudou blokovány. Marketingová manažerka společnosti Markéta Kotásková nyní v oficiálním vyjádření pro portál Digitální rádio kroky operátora hájí. Vysílání problematických přenosů i komunikaci se zákazníky označila za nechtěný omyl.

Čtěte také

„Příspěvek, který jsem přidávala na náš facebook jsem řešila jako u ostatních stanic, které přidáváme, tedy jsem uváděla, co je na stanici zajímavého a co by naše klienty mohlo zaujmout, to stejné i do našeho pravidelného měsíčního e-mailu. Popravdě pouze jsem vyhledala, co se na stanici vysílá,“ tvrdí Kotásková a dodává: „Na základě vašeho e-mailu jsem se tedy poptala, jak to ve skutečnosti je a zjistila jsem, že maďarská stanice M4 Sport nám dodá seznam pořadů, které čeští uživatelé nebudou moci sledovat.“

Regionální manažer společnosti AMC Networks Marcel Mareš, která vysílá pro Českou republiku a Slovensko závody formule 1 na svých kanálech Sport 1 a Sport 2, naší redakci potvrdil, že o prohřešku operátora ví. „Celou záležitost dnes začínáme prošetřovat, a pokud skutečně Lepší.TV nehodlá respektovat licenční práva k jakémukoliv programu pro daná území, samozřejmě učiníme nezbytné kroky k nápravě, podobně, jako v jiných případech v minulosti,“ napsal v úterý Digitálnímu rádiu Mareš.

V podobném duchu se pro naši redakci vyjádřila i Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení společnosti O2 Czech Republic, která vysílá Ligu mistrů na svých exkluzivních kanálech. „Výhradní vysílací práva na fotbalovou Ligu mistrů UEFA drží pro české i slovenské území společnost O2 Czech Republic. Žádná jiná stanice či program nemůže nabízet přenosy z Ligy mistrů UEFA. V minulosti musely na základě soudního rozhodnutí některé kabelové a satelitní firmy během nelegálního vysílání začernit obrazovky,“ uvedla Mikšovská.

autor: lukpo
Spustit audio

Související