Software Welle.io umožňuje konečně identifikaci konkrétního DAB+ vysílače

25. leden 2019

Seznam identifikátorů mohou najít zájemci na portálu ukwtv.de u konkrétních vysílačů. Software Welle.io je volně šiřitelný a jeho zdrojový kód je otevřený. Jedná se o takzvaný Open Source.

Volně šiřitelný software Welle.io, který umožňuje dekódování a poslech stanic šířených v rámci digitálního rozhlasového vysílání DAB+, přichází s důležitou aktualizací. V nejnovější verzi 2.0, která je uváděná zatím s označením Beta, tedy ve zkušebním režimu, je zde nově možné identifikovat konkrétní vysílač. Software doposud umožňoval například poslech jednotlivých stanic nebo zobrazování slideshow – doplňkových obrazových informací.

Software Welle.io umožňuje rozpoznání konkrétního vysílače pomocí identifikátoru TII. Ten je pro každé stanoviště zcela unikátní, jejich seznam přináší u konkrétních kót portál ukwtv.de. Identifikátory TII využívají například vysílače v Německu, tuto funkci má nasazenou i Český rozhlas, respektive České Radiokomunikace ji pro multiplex ČRo DAB+ podporují. Digitální rádia běžně dostupná v obchodních řetězcích nebo na internetu rozpoznáním identifikátoru TII nedisponují. Na novinku upozornil Majo Straka ve skupině Digitálne rádio DAB+ SK.

autor: lukpo
Spustit audio

Související