Souboj zpravodajských televizí v Rakousku zostřil, většinu z nich je možné sledovat také u nás

18. březen 2021

Rakousko bylo ještě před několika lety jednou z mála evropských zemí, kde jste zpravodajské televize hledali jako pomyslnou jehlu v kupce sena. V relativně krátké době se tu ale v dané kategorii objevilo několik nováčků. Jako poslední to byla loni privátní Krone TV.

Čeští zájemci o zpravodajské kanály z Rakouska mají z čeho vybírat, cesta k těmto programům však vede primárně na satelit Astra, pozice 19,2 stupně východně. Většina programů je v DVB-T2 bohužel zakódována. U našich jižních sousedů již existuje celá řada kanálů zaměřených na aktuální informace a publicistiku. S výjimkou komerčního kanálu Puls 24, který patří mediální skupině ProSiebenSat.1, jsou všechny k dispozici na satelitu volně, takže není nutná dekódovací karta žádného z operátorů placených služeb.

Pomyslným premiantem v dané kategorii byla R9 Österreich HD, která je od roku 2015 orientovaná na jednotlivé spolkové země. Plnohodnotný zpravodajský kanál, který sleduje dění nejen v celé zemi z globálu ale i v zahraničí, přišel na řadu o tři roky později. oe24.TV je divákům k dispozici také ve vysokém rozlišení a spolupracuje i s americkou CNN. Jako poslední se představila loni v květnu Krone TV, v září pak přešla na ostré vysílání. Odpojovaný program pro Rakousko nabízí i německá, volně šířená n-tv.

autor: lukpo
Spustit audio

Související