Sport bude hnacím motorem pro Ultra HD také v Česku, nástup lineárních kanálů je pozvolný

7. červen 2021

Nástup vysílání v takzvaném UHD formátu, tedy rozlišení 4K, byl v zahraničí spojen v uplynulých letech zejména s významnými sportovními událostmi a nejinak tomu bude i v České republice. Polská televize spustí za několik dní bezplatný kanál TVP 4K, který nabídne fotbalové Euro.

Technickým nadšencům může po právu připadat, že nástup formátu Ultra HD je v České republice velmi pozvolný, až by se dalo říci neskutečně pomalý. Když se podíváme například do sousedního Německa, kde první kanály začaly s tímto rozlišením koketovat již v roce 2015 a 2016, ani po více než pěti letech jsme se na našem trhu kupředu příliš nepohnuli.

Některé placené televize již sice mají na tento formát políčeno, pořídily si záznamovou techniku a hovořily o tom, že možná od příští sezóny nebo do dvou let by mohly některou ze soutěží nabídnout, realita je taková, že kdo UHD chtěl, vedla k němu cesta takzvanou šedou zónou, případně přes streamovací služby typu Netflix nebo Amazon Prime Video.

Čtěte také

Programy ve 4K rozlišení už sice do nabídek prvních operátorů pronikly, i zákazníci nicméně musí tuto skutečnost vnímat prozatím jako určité „lechtání“, a to někdy doslova. Stanice typu Extasy 4K nebo NASA UHD, která byla přibližně půl roku dostupná i v pozemním vysílání, to zkrátka nezachrání. Nemluvě o tom, že před pár lety už se v Česku v DVB-T2 4K vysílalo…

Za pomyslný zlom, který za mě osobně nebyl s podstatnou marketingovou silou komunikovaný, je vstup lokalizované verze stanice Eurosport 4K do nabídky operátora T-Mobile, který ještě první UHD vlaštovku doplnil kanálem Travelxp 4K. T-Mobile je v tuto chvíli jedinou tuzemskou firmou a zároveň velkým operátorem, který komerční vysílání UHD nabízí.

Čtěte také

Malá odbočka, kdo sleduje náš portál pravidelně, ví, že tento týden polská veřejnoprávní televize spustí vysílání svého prozatím dočasného kanálu TVP 4K, jehož start bude spojen s další významnou sportovní událostí – zahájením fotbalového Eura. Divákům, kteří jsou v dosahu bezplatného terestrického vysílání od našich severních sousedů, nezbývá než gratulovat. Rozlišení UHD, obrazový formát HDR a zvuk Dolby Atmos není na DVB-T2 zlé.

Eurosport 4K dříve nebo později pronikne i do nabídek dalších tuzemských operátorů. Pokud bych si měl osobně zatipovat, pozadu jistě nebudou chtít zůstat Vodafone ani O2 Czech Republic. Druhá zmíněná firma navíc letos uvede novou televizní platformu, se kterou nám bez pochyby doručí i nějaké další překvapení. Ostatně kanály O2 TV Sport už si o vysílání ve 4K formátu říkají nějaký ten pátek. Doufejme, že rok 2021 bude v tomto směru zlomový.

Spustit audio

Související